Столичната община не изясни как точно е определила размера на глобата

...
Столичната община не изясни как точно е определила размера на глобата
Коментари Харесай

Общината не може да обясни как сметна глобата за ремонта на "Кристал"

Столичната община не обясни по какъв начин тъкмо е определила размера на санкцията за изпълнителя на ремонта на градините " Кристал ", " Св. Климент Охридски " сред Софийския университет и Народното събрание и останалите към този момент ремонтирани сектори от така наречен Зона 4 в центъра на София. На 27 август зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов разгласи обществено, че поради некачествена работа в първия стадий от плана за възобновяване на тази част на центъра компанията „ ПСТ груп “ е санкционирана с 185 610 лева Лошата работа се състоеше в зле изпълнени фуги, вложение на некачествени материали и др. 

Барбалов уточни, че наложената санкция е „ оптималният размер на глобата на този стадий “, без да даде повече детайлности. Съгласно контракта сред общината и „ ПСТ груп “ „ при некачествено осъществяване на поръчката изпълнителят дължи наказателна клауза в размер до 5 на 100 от цената на контракта без Данък добавена стойност “. Общата стойност на договора е 17 889 000 без Данък добавена стойност (почти 21 500 000 с ДДС), само че както към този момент „ Сега “ писа, той не е изпълнен до дъно. Преди време от Столичната община пресметнаха, че при 100 на 100 осъществен ремонт санкцията за некачествена активност може да доближи 894 440 лева. От думите на Барбалов на 27 август излиза, че столичната администрация глоби „ ПСТ груп “ с 5 на 100 от свършеното до момента, което би трябвало да възлиза на към 3.7 млн. лева без Данък добавена стойност (от които 5% санкция без Данък добавена стойност биха били 185 610 лева.), или на около 4.5 млн. лева с Данък добавена стойност. 

В същото време преди дни Столичната община осведоми „ Сега “, че София към този момент е платила съвсем 6 милиона лв. с Данък добавена стойност от контракта си с „ ПСТ груп “. От тях почти 4.3 млн. с Данък добавена стойност е задатъкът за ремонта на Зона 4, чието заплащане се дължи преди започването на строителството. То стартира при започване на юли м.г. Отделно от това след това администрацията на кмета Йорданка Фандъкова е платила и „ една фактура за строително-монтажни действия на стойност 1 692 086 лева с Данък добавена стойност ", оповестиха от общината. От всичко това излиза наяве, че на " ПСТ груп " е платена доста по-голяма сума спрямо тази, въз основата на която Барбалов пресмята санкцията. Ремонтът на Зона 4 се финансира с пари по оперативна стратегия " Региони в напредък ". За похлупак на всичко и в цялостен прорез с логиката на Барбалов неотдавна от „ Московска “ 33 сбито осведомиха " Сега ", че „ наложената глоба на " ПСТ груп " е върху дейностите, които са фактурирани и платени от Столичната община. Това са 1.6 млн. лв. и надлежно е наложена глоба от 185 610 лева “ (сумата няма нищо общо със глобата от 5 на 100, която е заложена в договора).

 

НАЧАЛО

Първият стадий от Зона 4 включва градинките „ Св. Кл. Охридски “ и „ Кристал “ и ул. " Московска " (от ул. " Г. С. Раковски " до ул. " Дунав " ), които към този момент са актуализирани и за които бе обявено, че е публикуван акт 15. Останалата част от зоната, в която ремонтът още не е почнал, обгръща площада към храма „ Св. Александър Невски “, ул. „ Оборище “ пред и зад него, площад " Гина Кунчева "  до Квадрат 500, паметника „ Васил Левски “, площад " Народно заседание "  и тъй наречените В края на август Барбалов заяви, че работите във втората част от Зона 4 най-вероятно ще стартират след Нова година. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР